Světoznámá klasika z roku 1977 v novém elegantním niklovém provedení

3. června 2024
Světoznámá klasika z roku 1977 v novém elegantním niklovém provedení
Od roku 1977, kdy italský architekt a interiérový designér Vico Magistretti navrhl stolní lampu Atollo, je tento model archetypem klasické designové stolní lampy. Již v roce 1979 získala lampa ocenění Compasso d'Oro za design a od té doby byla vystavena mimo jiné v Muzeu moderního umění v New Yorku, v Muzeu Kunstgewerbe v Curychu a v Muzeu Für Kunst und Gewerbe v Hamburku.

Atollo je krásnou přehlídkou jednoduchých geometrických tvarů, které se navzájem krásně prolínají. Válcová základna zajišťuje stabilitu, zatímco kuželovitá špička vytváří dokonalý bod rovnováhy pro půlkulaté stínidlo. Díky osobitému minimalistickému a tvarovému výrazu stolní lampy Atollo předběhla společnost Magistretti svou dobu s tímto krásným výtvorem, jehož jednobarevný kovový povrch podtrhuje jeho stylovou jednoduchost. Lampa byla dosud k dispozici v bílé, černé, zlaté a bronzové barvě. Nyní je však k dispozici také v lesklém niklovém provedení s ultramoderním vzhledem, který krásně doplňuje minimalistický design.

Lampa je vybavena dvěma standardními zásuvkami umístěnými pod stínidlem. Jelikož je stínidlo vyrobeno z kovu, světlo neuniká, ale je směrováno k zásuvce ve spodní části, čímž vzniká efektivní stropní světlo, které se zároveň zaměřuje na krásně tvarovanou základnu. Půlkulatý tvar stínidla zabraňuje oslnění světlem do stran, čímž je zajištěno přímé světlo, ale v příjemné kvalitě.

Stolní lampa Atollo se dodává ve třech verzích: 238 Small, 239 Medium a 233 Large. Model 238 je vybaven běžným tlačítkovým vypínačem, zatímco vypínač u modelu 239 a 233 má zabudovanou funkci stmívání, která umožňuje nastavit jas tak, aby poskytoval to správné světlo pro každou příležitost, každou dobu a každý účel. Velká verze s rozměry 70x50 cm na výšku a v průměru dobře poslouží i jako stojací lampa.

Podívejte se na celý sortiment Atollo zde